Paragraaf inrichten

In dit artikel vind je informatie over het schrijven van eigen lesmateriaal. Hiervoor heb je een Spark Plus licentie nodig. 
Nieuwsgierig geworden naar Spark Plus? Neem dan contact op met support@studyflow.nl. We laten je graag alle mogelijkheden zien.

In dit artikel:

De verschillende blokken

Als je lesmateriaal wilt schrijven, kan je paragrafen vullen met verschillende soorten blokken. Als je een paragraaf opent krijg je de balk Nieuw blok toevoegen in beeld.

Je hebt de keuze uit:

Meer informatie over deze blokken en de mogelijkheden die ze bieden, vind je in de overige artikelen in de Kennisbank onder het kopje  Spark Plus.


Blokken, tabbladen en pagina's

Je ziet in de afbeelding hierboven een aantal plustekens staan. Met deze plustekens kan je nieuwe pagina's, tabbladen en blokken creëren om je paragraaf te vullen. 

Blokken

Met de blokken kan je opdrachten maken. Deze komen onder elkaar te staan op 1 pagina. 

De bolletjes aan de linkerkant geven aan hoeveel blokken er op deze pagina staan. De pagina in het voorbeeld hierboven bestaat dus uit 4 blokken.

Tabbladen

Ook kan je meerdere tabbladen in je paragraaf plaatsen. Als je dat wilt doen, klik je op het plusteken bovenaan naast Tabblad. 

Je kan elk tabblad een naam geven door op het potloodje te klikken. 

Als je op het linker symbooltje klikt, dan kan je het tabblad verslepen en op die manier de volgorde van de tabbladen aanpassen. 

Pagina's 

Je kan ook meerdere pagina's creëren door op het plusteken bovenaan naast Pagina te klikken. 


Je ziet hier het aantal pagina's in deze paragraaf. Als het symbooltje vierkant is, dan betekent dat dat er meerdere blokken op deze pagina staan. Als het symbooltje rond is, dan staat er maar één (of geen) blok op deze pagina. 


Kopiëren, verplaatsen en dupliceren van blokken

Als je een blok hebt gemaakt en je je bedenkt dat dit beter (ook nog) op een andere plek kan staan, dan kan je het blok kopiëren, dupliceren of verplaatsen.

Kopiëren

Als je een blok kopieert, dan blijft het originele bestand op dezelfde plek staan en creëer je een kopie die je op een andere plek (in een andere paragraaf, tabblad, pagina, hoofdstuk of collectie) kan plaatsen. Dit werkt als volgt:

In de blauwe balk bovenaan het blok staan een aantal icoontjes:

Klik op het icoontje met de pijltjes. Je hebt nu de mogelijkheid om een collectie, een hoofdstuk, een paragraaf en eventueel een tabblad of pagina te selecteren.

Als je op Kopiëren klikt dan wordt het gemaakte blok naar die plek gekopieerd. 

Het blok is nu automatisch gekoppeld aan de kopie, te herkennen aan het link-icoon in de blauwe balk van het blok. Als je iets verandert in het ene blok, wordt gevraagd of je de andere kant meteen mee wilt veranderen (kies dan koppeling behouden). Wil je dat niet? Klik dan op Loskoppelen. Hierna worden het origineel en de kopie twee aparte blokken. 
Bij het verwijderen van een gekoppeld blok (prullenbak-icoon) wordt de link eerst verbroken en vervolgens wordt alléén het huidige blok verwijderd. 

Verplaatsen

Wil je een blok niet kopiëren, maar het origineel verplaatsen? Dan kan je ook op het icoontje met pijltjes klikken in de blauwe balk van het blok.

Je krijgt dan hetzelfde beeld te zien als bij de optie Kopiëren. Nu moet je er alleen voor zorgen dat het schuifknopje rechtsboven op Verplaatsen wordt gezet. 

Als je de juiste plek hebt gevonden om het blok naartoe te verplaatsen, kan je onderin op Verplaatsen klikken. 

Dupliceren

Als je een blok dupliceert, dan betekent dat dat er een kopie onder het originele blok wordt geplaatst. (Let op! hierbij wordt geen link aangemaakt, zoals bij kopieën wel gebeurt). Om dit te doen kan je op het linker icoontje klikken in de blauwe balk van het blok. 

Het gedupliceerde blok opent zich dan, zodat je het eventueel nog kan bewerken. Als je op opslaan klikt dan wordt het blok onder het origineel geplaatst:


Scheidingslijnen

Als je blokken onder elkaar plaatst op een pagina, dan worden deze automatisch aan elkaar geplakt. Wil je dat niet? Dan kan je gebruik maken van Scheidingslijnen.

 

De blokken worden dan losgetrokken. Dat ziet er als volgt uit: 

Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback