Opdrachtblokken

In dit artikel vind je informatie over het schrijven van eigen lesmateriaal. Hiervoor heb je een Spark Plus licentie nodig. 
Nieuwsgierig geworden naar Spark Plus? Neem dan contact op met support@studyflow.nl. We laten je graag alle mogelijkheden zien.

In dit artikel:

Als je een opdrachtblok wilt toevoegen, kan je op het Opdracht-icoontje klikken:

Er zijn 4 soorten opdrachtblokken: Doe opdrachten, Open vragen, Sleepopdrachten en Meerkeuze vragen. 

Doen opdracht

Wil je een doen opdracht toevoegen? Klik dan bovenin op de knop  Doen. Je krijgt dan dit scherm te zien:

Er zijn twee soorten Doen Opdrachten: Doe opdracht & Inlever opdracht. Je kan deze aan de rechterkant selecteren onder Instellingen opdracht en Type.

Doe Opdracht

Kies je voor een Doe opdracht, dan hoeven leerlingen geen antwoord in te vullen, maar alleen aan te geven of ze een opdracht hebben gedaan. Dat ziet er voor leerlingen als volgt uit:

Inlever opdracht

Kies je voor een Inlever opdracht, dan kunnen leerlingen een extern bestand toevoegen en deze digitaal inleveren via onderstaande knop Bestand toevoegen.


Open opdrachten

Wil je een open opdracht toevoegen? Klik dan bovenin op de knop Open.

Je kan dan een opdracht met een open antwoord creëren, zoals in onderstaand voorbeeld: 


Bij de instellingen aan de rechterkant kan je bij Type kiezen voor kort, regel of opstel. Hiermee bepaal je de lengte van het invoerblok. 

Bij Invoer kan je kiezen tussen tekst en numeriek. Dit bepaalt de soort invoer die het invoerblok accepteert. Kies je voor tekst, dan kunnen leerlingen alleen tekst invoeren. Kies je voor numeriek, dan kunnen leerlingen alleen getallen invullen. 

Wil je de ingevulde opgaven zelf (of door leerlingen onderling laten) nakijken? Haal dan het vinkje bij Automatisch nakijken weg. Als je dit aanvinkt, dan wordt de opgave automatisch door het systeem nagekeken. Wil je meer informatie over het nakijken van opgaven? Lees dan verder in het artikel Uitleg en Opgaven.

Prefix en suffix

Aan de zijden van het antwoordveld zie je de termen Prefix en Suffix staan. Hier kan je informatie toevoegen die naast het antwoordveld vast wordt gezet. De leerling hoeft dit dus niet in te vullen. In de prefix kan je bijvoorbeeld een €-teken toevoegen en in de suffix kan je bijvoorbeeld kg, liter, cm etc. plaatsen. De leerling ziet deze velden wanneer ze zijn ingevuld.

Het antwoordveld verplaatsen

Met open opdrachten kan je er ook voor kiezen om het antwoordveld in de vraag terug laten komen, in plaats van onder de vraag te plaatsen:

Als je het opdrachtblok opent zie je voor het antwoordveld [A] staan. Dit staat voor Veld A

Je kan het antwoordveld verplaatsen, door dit teken op de juiste plek te plaatsen. 

Meerdere correcte antwoorden

Zijn er meerdere correcte antwoorden mogelijk dan kun je die ook toevoegen. Dat doe je door op + Antwoord toevoegen te klikken.
Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken wanneer een woord meerdere schrijfwijzen heeft (cadeau en kado) die je beide goed wilt rekenen. 

Meerdere antwoordvelden gebruiken

Het is ook mogelijk om met meerdere antwoordvelden in één vraag te werken. Je klikt dan op + extra vraagdeel. Elk antwoord veld heeft op dat een moment een eigen letter. Deze zet je in de tekst tussen de haken. Dat zijn de plekken waar de antwoordvelden zichtbaar worden:

Je werkt dan met een [A]-veld en een [B]-veld. Dit komt er dan als volgt uit te zien:


Sleepopdrachten

Je kan een sleepopdracht toevoegen door bovenin op Slepen te klikken. 

Vervolgens kan je een opdracht invullen en antwoorden toevoegen. Rechtsboven kan je bij  Type kiezen uit Opdrachtvolgorde en Gaten slepen, 

Opdrachtvolgorde

Als je voor een opdrachtvolgorde kiest, dan komen de antwoorden onder elkaar te staan en kan je vragen creëren als:

De leerling kan de volgorde aanpassen door de blauwe blokjes te verplaatsen:

Gaten slepen

Kies je voor het opdrachttype Gaten slepen, dan kan je net zoals bij de Open vragen antwoordvelden in te tekst plaatsen. Dit werkt op dezelfde manier. 

Je vult de opdracht in het tekstvlak in en op de plek waar je het eerste antwoordveld wilt creëren zet je [A], op de plek waar je het tweede antwoordveld wilt plaatsen zet je [B], daarna [C] enzovoorts. 

Voor Leerlingen komt dat er dan als volgt uit te zien:

Afbeeldingen slepen

Maar hier houdt het niet bij op. Je hebt namelijk ook de mogelijkheid om antwoordvelden in te vullen met afbeeldingen. Als je dit wilt doen, klik dan op het uitroepteken aan de linkerkant van het antwoordveld en selecteer Antwoord als afbeelding. Er verschijnt dan aan de rechterkant van de balk een knop zodat je een bestand vanaf je computer kan selecteren. 

Je kan dan vragen creëren als:


Meerkeuze opdrachten

Als je het Opdrachtblok opent en bovenin op Meerkeuze klikt krijg je dit scherm te zien. Bij Type kun je kiezen uit Horizontaal of Verticaal.

Horizontaal type


Type: Horizontaal ziet er als volgt uit:

Leerlingen kunnen hier op één van de antwoorden klikken. 

Verticaal type

Type: Verticaal ziet er als volgt uit:

De antwoorden komen dan onder elkaar te staan. Bij dit type opdrachten kunnen leerlingen naast het antwoord op A of B (of C, D etc.) klikken. 

Dropdown type

Type: Dropdown ziet er als volgt uit:

Bij dit type opdracht, moeten de antwoordvelden in de tekst geplaatst worden. Dit werkt iets anders dan bij de open- en sleepopdrachten. Je plaatst nu namelijk niet alleen 1 letter (zoals [A]) in de tekst, maar meerdere. Je kan de letters uit elkaar halen door een ; toe te voegen. De eerste letter is altijd het juiste antwoord, maar de leerling krijgt de antwoordmogelijkheden in willekeurige volgorde te zien. Om een dropdown meerkeuzevraag te creëren, plaats je dus [A;B;C] in de tekst op de plek waar het juiste antwoord A is. 

Als je meerdere meerkeuze vragen in de tekst terug wilt laten komen kan je ervoor kiezen om nog meer antwoordmogelijkheden toe te voegen (bijvoorbeeld antwoordvelden D, E, F etc.), maar je kan ook de huidige antwoordvelden hergebruiken. Als B het goede antwoord is, plaats je deze letter vooraan, bijvoorbeeld: [B;A;C]. Als C het juiste antwoord is dan krijg je bijvoorbeeld: [C;A;B] enzovoorts. 

Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback