Levelblokken

In dit artikel vind je informatie over het schrijven van eigen lesmateriaal. Hiervoor heb je een Spark Plus licentie nodig. 
Nieuwsgierig geworden naar Spark Plus? Neem dan contact op met support@studyflow.nl. We laten je graag alle mogelijkheden zien.

In dit artikel:

Levelblok

In de Editor kan je ervoor kiezen om een levelblok toe te voegen. 
Om een levelblok te creëren, klik je op het volgende icoontje:

Wat is een Levelblok?

Zoals de naam al aangeeft, kan je hier levels mee maken. Dat houdt in dat een leerling meerdere vragen moet beantwoorden om een level te kunnen behalen. De levels en de stappen die daarin gemaakt moeten worden, worden weergegeven in een voortgangsbalk boven de opgaven. 

Elk vlak is één stap; als een leerling een goed antwoord heeft gegeven kleurt het vlak blauw. Elk levelblok loopt tot een ster. Heeft de leerling de ster behaalt, dan is het level afgerond en kan hij/zij door naar het volgende level. 

Let op: Als leerlingen een opdracht fout beantwoorden, dan krijgen zij een tweede kans. Is het antwoord dan nog steeds fout, dan gaat de voortgang weer een stap achteruit. Leerlingen beantwoorden op deze manier net zolang vragen tot zij de ster behalen. Het levelblok is dan afgesloten. 

Wil je meer weten over de algemene opbouw van uitleg en opgaven, lees dan hier verder. 

Levelblok Toevoegen

Als je een Levelblok wilt toevoegen, dan krijg je dit scherm te zien: 

Verzin een titel voor dit level en voeg een referentie code toe. Daarna kan je aangeven hoeveel vragen een leerling goed moet hebben om het level te behalen. 

Tip: Als je wilt dat een leerling 3 goede antwoorden moet geven om het level te halen, moeten er minimaal 3 vragen in dit blok gecreëerd worden. Bij voorkeur voeg je extra vragen toe. Als een leerling een vraag fout beantwoordt, krijgt hij namelijk een willekeurige andere vraag uit ditzelfde blok. Als je maar 3 vragen hebt, worden deze dus herhaald. Als je bijvoorbeeld 6 vragen aan het level hebt toegevoegd, zijn er 3 extra vragen. Na een fout antwoord krijgt de leerling dan een nieuwe vraag te zien.

Je kan vragen aan het level toevoegen door op de + naast de bolletjes te klikken:

Door het spelkarakter van de levelblokken, waarbij de leerling vooruit en achteruit gaat op de voortgangsbalk, kunnen hier alleen vraagtypes gebruikt worden die automatisch door het systeem kunnen worden nagekeken. Je hebt daarom de keuze uit de volgende opdrachttypen:  Open opdrachten, sleepopdrachten en meerkeuze opdrachten. Meer informatie over deze typen, vind je in het artikel Opdrachtblokken.

Als je meerdere levelblokken achter elkaar plakt ziet het er als volgt uit:

In dit voorbeeld zijn er 2 levelblokken na elkaar geplaatst. Je ziet dit aan het aantal sterren in de voortgangsbalk en aan het aantal blokjes aan de linkerkant. In dit geval zie je Blok I en Blok II. 

In blok I zijn 4 opdrachten aangemaakt. In de voortgangsbalk zie je aan de donker- en lichtgrijze balk, dat het levelblok uit 2 stappen bestaat. Dat betekent dat leerlingen minimaal 2 vragen goed moeten beantwoorden om het blok te behalen. In dit geval zijn er dus 4 - 2 = 2 extra vragen beschikbaar als leerlingen niet in één keer het goede antwoord geven. Nota bene: de vragen worden voor elke leerling random aangeboden. Het is dus zo dat elke leerling een eigen subset van deze 4 opgaven aangeboden krijgt. 

Blok II ziet er zo uit: 

Je kan op twee manieren herkennen dat je nu in blok II kijkt. Aan de linker kant is nu het onderste vierkantje grijs gekleurd. Ook is in de voorgangsbalk nu het eerste levelblok blauw gekleurd. Zo zien leerlingen dat ook wanneer ze het eerste levelblok hebben behaald en beginnen aan het tweede blok. In blok II zijn ook 4 opdrachten aangemaakt. Dit keer bestaat het levelblok uit 3 opgaven. Er is dus 4 - 3 = 1 extra levelblok. 

Tip: In een levelblok heb je meer vragen nodig dan het aantal stappen. Om te voorkomen dat een leerling een vraag meerdere keren aangeboden krijgt, raden wij aan om ongeveer een factor 2 of 3 aan te houden tussen het aantal vragen en het aantal stappen om het blok af te ronden. Dat betekent dat wanneer een levelblok 4 stappen heeft, je het beste ongeveer 8 tot 12 vragen aan kunt maken in deze stap.

Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback