De juiste toets kiezen

In dit artikel:

Logisch Rekenen en Studyflow-Taal toetsen

Op ons platform heb je de keuze uit verschillende soorten toetsen. Alle toetsen werken in principe hetzelfde, alleen hebben ze elk een eigen doel waarmee ze ingezet kunnen worden. 

Instaptoetsen

Wanneer leerlingen in de brugklas met Logisch Rekenen of Studyflow-Taal kan het prettig zijn om een indicatie te krijgen van hun startniveau. De instaptoetsen geven een indicatie van het startniveau van leerlingen en kunnen daarnaast gebruikt worden om leerlingen vrijstellingen te geven voor bepaalde hoofdstukken.

Vrijstellingstoetsen

Komt er een leerling instromen? Dan kun je middels de Vrijstellingstoetsen inzicht krijgen in welke onderwerpen de leerling al beheerst en daarom zou kunnen overslaan in de leerlijn. De vrijstellingstoetsen geven gerichte vrijstellingsadviezen voor hoofdstukken met een bepaald onderwerp, afhankelijk van de scores uit de hieraan gekoppelde groepjes van toetsopgaven. Afhankelijk van het moment waarop leerlingen starten kan je één van deze toetsen gebruiken: 

  • Eerste helft leerlijn: Deze toets is ontwikkeld voor leerlingen die al via een andere methode rekenonderwijs hebben gehad en nu overstappen op Logisch Rekenen. De toets is bedoeld om een snelle inschatting te maken van de vaardigheid op de onderwerpen uit de eerste hoofdstukken. 
  • Hele leerlijn: Deze toets is ontwikkeld voor leerlingen die willen leren op basis van hiaten en is geschikt voor leerlingen die al een (heel) rekenprogramma hebben doorlopen en nu individueel willen oefenen.

Niveautoetsen

Het doel van de niveautoetsen is om te kunnen zien of jouw leerlingen een specifiek niveau hebben bereikt. Deze toets kan je inzetten nadat de leerlingen de gehele leerlijn hebben afgerond.

Hoofdstuk- en clustertoetsen

Hoofdstuk- en clustertoetsen zijn toetsen die aansluiten bij de hoofdstukken van onze methode. Ze testen of een leerling het betreffende hoofdstuk beheerst. Een hoofdstuktoets neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Voor een clustertoets rekenen we ongeveer 45 tot 50 minuten.

Wil je meer weten over de verschillende beschikbare toetsen? Lees dan verder in het artikel Toetsen (Rekenen) of Toetsen (Taal) voor meer informatie over de achtergrond en een overzicht van de verschillende beschikbare toetsen.

Spark Plus

Als Spark Plus-gebruiker kan je naast het ontwikkelen van eigen lesmateriaal, ook je eigen toetsen schrijven. In het artikel Toets schrijven (Spark Plus) leggen we je in de handleiding uit hoe je dit doet en geven we tips voor het schrijven een goede toets. 

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van Spark Plus? Neem dan contact op met support@studyflow.nl. We laten je graag alle mogelijkheden zien. 
Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback

Hulp nodig? Neem contact op Neem contact op