Toets openen, pauzeren en sluiten

In dit artikel:

Toetsoverzicht

In het Toetsoverzicht vind je alle klaargezette, geopende en gesloten toetsen voor de klassen en vakken waaraan je bent gekoppeld. Klik links bovenin de witte balk de gewenste klas(sen) aan om de toetsen te bekijken. 

Ook toetsen van mede-docenten die aan hetzelfde vak en dezelfde klas gekoppeld zijn, zie je in dit overzicht. Deze toetsen kan je tevens inzien en bewerken. Doordat je de instellingen van deze toetsen kan bewerken, is het mogelijk om collega's op te vangen in het geval van onverhoopte afwezigheid en deze niet in de gelegenheid is om de toets te starten.  

Door in het hoofdmenu op Toetsen te klikken, kom je in het Toetsoverzicht


Het overzicht kan je filteren op: type toets, niveau, status van de toets, toetsdatum of op een specifieke werktitel van de toets. 


Status van de toets

Aan de status van de toets kan je zien of de leerlingen toegang hebben, of zij de toets zijn gestart en wie de toets al ingeleverd hebben. Daarnaast geeft de status feedback op de eventuele ingestelde of handmatige open- en sluithandelingen. 

De status van de toets kan je op twee manieren inzien:

  • Algemene status van het toetsmoment, in het toetsoverzicht.
  • Gedetailleerde status per individuele leerling in de toets.

  • Algemene status in het toetsoverzicht

    In het toetsoverzicht wordt in de regel van de toets de algemene status van de toets weergegeven. Elke status is verbonden met een optie om de toets in zijn geheel te openen of te sluiten. 


    Status
    Open / gesloten
    Omschrijving

    Toets openen / sluiten
    Klaargezet Alle leerlingen in dit toetsmoment hebben de status Klaargezet. De toets staat nu in de toetsagenda van de leerlingen. Leerlingen kunnen nog niet beginnen in de toets, hiervoor moet eerst de status gewijzigd worden naar Open. Klik op het slotje om de toets voor iedereen in één keer te openen.                                                                                  
    Open Als één of meer leerlingen de status Open hebben, of Bezig zijn in de toets.  Klik op het slotje om de toets voor iedereen in één keer te sluiten.
    Gesloten Leerlingen in dit toetsmoment hebben de status Gesloten, Ingeleverd of Niet deelgenomen.
    De toets is voor alle leerlingen gesloten. 
    Klik op het slotje om de toets voor iedereen in één keer te (her)openen.  
    Gearchiveerd  Deze toets is gearchiveerd en is niet meer direct zichtbaar in je toetsoverzicht. Deze toetsen kunnen worden teruggevonden door te filteren op Gearchiveerd. Voor leerlingen blijft deze toets zichtbaar in hun overzicht van afgeronde toetsen.  Deze toets is gesloten en kan niet meer worden heropend.  

    In het toetsoverzicht is het mogelijk om te filteren. Zo kan je een overzicht te krijgen van toetsen met dezelfde status. Ook kan je op deze manier gearchiveerde toetsen terugvinden die in het standaard overzicht niet zichtbaar zijn. Meer weten over het archiveren van toetsen? Lees dan het artikel Ingeplande toets wijzigen.

    Status per leerling in de toets

    Tijdens een toetsmoment kan de status per leerling verschillen. De ene leerling is bijvoorbeeld nog bezig en de ander heeft de toets inmiddels ingeleverd of is nog helemaal niet begonnen. 

    Klik in het toetsoverzicht op een toets om een overzicht te krijgen van de statussen van de leerlingen die aan de desbetreffende toets zijn klaargezet. De diagram rechtsboven op de pagina zie je hoeveel leerlingen een bepaalde status hebben. In de tabel staat de status per leerling aangegeven. 

    Onderstaand overzicht geeft de betekenis van de verschillende statussen en de opties die er aan verbonden zijn. 


    Status
    Open / gesloten
     Omschrijving

    Opties
    Bij leerling in overzicht:
    Klaargezet De toets is toegewezen en is zichtbaar voor de leerling, maar is nog gesloten. De leerling kan de toets pas starten nadat deze is geopend door de docent of automatische instelling. Openen, Verwijderen Toetsagenda                                   
    Open De toets is geopend door de docent of automatische instelling. De leerling kan de toets starten.  Sluiten Actieve toetsen
    Leerling actief De leerling is momenteel actief bezig in de toets. Sluiten Leerling maakt de toets
    Ingeleverd De leerling heeft de toets zelf ingeleverd, voordat de docent of automatische instelling de toets gesloten heeft. De toets is hiermee ook afgesloten voor de leerling.  (Her)openen, Verwijderen, Cijfer publiceren Afgeronde toetsen
    Gesloten De toets is door de docent of automatische instelling gesloten. Leerlingen die nog bezig waren op het moment van sluiten, worden uit de toets gezet.  (Her)openen, Verwijderen, Cijfer publiceren Afgeronde toetsen
    Niet deelgenomen De toets is door de docent of automatische instelling gesloten. De leerling met deze status heeft de toets nooit gestart. 
    (Her)openen, Verwijderen Afgeronde toetsen

    Toets openen

    Er zijn drie manieren waarop je een toets kan openen. 

    Het kiezen van de handigste manier is afhankelijk van de situatie. Gebruik de individuele open-knop bijvoorbeeld als een bepaalde leerling de toets inhaalt, eerder of langer dan de rest mag werken, of per ongeluk is buitengesloten. Gebruik de bulk-knop juist als je de gehele groep in één keer toegang wilt geven. Dit is bijvoorbeeld handig als de klas helemaal klaar zit, of surveillanten de toets willen starten. Als de toets is ingesteld met een automatische tijdsinstelling die nog steeds gewenst is, hoef je niets te doen.  

    Stappenplan toets openen per leerling

    1
    Om de toets per leerling te openen, klik je in het Toetsoverzicht op de desbetreffende toets. 
    2
    Klik in de regel van de leerling aan de rechterkant op het slotje. Er verschijnt een pop-up waar je je keuze om de toets voor deze leerling te openen kan bevestigen. 
    3
    Het zwarte slotje verandert in een blauw open slotje. De toets staat nu open en is bij de leerling zichtbaar in het overzicht van  actieve toetsen. De leerling kan nu de toets starten. 

    Stappenplan toets openen per klas

    1
    Om te toets per klas te openen, ga je naar het Toetsoverzicht of naar binnenin de gewenste toets. 
    2
    Klik in de regel van de toets aan de rechterkant op het slotje of op de knop Alle toetsen openen.
    Er verschijnt een pop-up waar je je keuze om de toets te openen kan bevestigen. 

    3
    Het zwarte slotje verandert in een blauw open slotje. De toets staat nu open voor alle leerlingen die deze toets toegewezen hebben gekregen en is bij hen zichtbaar in het overzicht van actieve toetsen. De leerlingen kunnen nu starten met de toets. 

    Toets openen via automatische instelling

    Bij het klaarzetten van de toets kan je er voor kiezen om de toets te laten openen (en sluiten) via een automatische instelling.
    Hierin heb je de keuze om de toets direct na het toewijzen te laten openen of in te stellen dat de toets vanaf een bepaalde datum en tijd automatisch opent.
    In deze gevallen hoef je geen extra handeling meer te doen om de leerlingen toegang te geven tot de toets. Als de automatische instelling is ingegaan, kan het zijn dat je even de browser pagina moet vernieuwen om de nieuwe status te kunnen zien. 

    In het artikel Handleiding toets klaarzetten lees je hoe je deze automatische instelling instelt. 

    Als docent ben jij altijd 'in control'. Het is daarom altijd mogelijk om de automatische instelling te overrulen en een toets eerder te openen dan in de automatische instelling al was ingesteld. Om dit te doen, kan je één van bovenstaande stappenplannen volgen om de toets per leerling of per klas te openen. 

    Toets sluiten

    Net als bij het openen van een toets, zijn er ook drie manieren waarop je een toets kan sluiten:

    Het kiezen van de handigste manier is afhankelijk van de situatie. Gebruik de individuele sluit-knop bijvoorbeeld als een bepaalde leerling de toets op een ander moment inhaalt, langer dan de rest door mag werken, of om af te schermen wanneer iemand niet zal deelnemen. Gebruik de bulk-knop juist als je voor de gehele groep in één keer toegang wilt ontnemen. Dit is bijvoorbeeld handig als de tijd om is, of surveillanten de toets willen stoppen. Als de toets is ingesteld met een automatische sluittijd of duur die nog steeds gewenst is, hoef je niets te doen. 

    Let op: Sluit je de toets terwijl leerlingen nog bezig zijn in de toets? De voortgang tot het moment van sluiten, wordt automatisch opgeslagen en meegenomen in het cijfer. Leerlingen worden direct uit de toets gezet. 

    Stappenplan toets sluiten per leerling

    1
    Om de toets per leerling te sluiten, klik je in het  Toetsoverzicht op de desbetreffende toets. 
    2
    Klik in de regel van de leerling aan de rechterkant op het slotje. Er verschijnt een pop-up waar je je keuze om de toets voor deze leerling te sluiten kan bevestigen. 
    3
    Het blauwe open slotje verandert in een zwart gesloten slotje. De toets is nu gesloten en is bij de leerling vanuit het overzicht actieve toetsen, verplaatst naar het overzicht van afgeronde toetsen. De leerling kan de toets niet meer openen of opgaven maken. Afhankelijk van de status waarin de leerling zich bevond ten tijde van het sluiten, verandert de status naar Gesloten, of Niet deelgenomen.

    Stappenplan toets sluiten per klas

    1
    Om de toets per klas te sluiten, ga je naar het Toetsoverzicht
    2
    Klik in de regel van de toets aan de rechterkant op het slotje of binnenin de toets op de knop Alle toetsen sluiten.
    Er verschijnt een pop-up waar je je keuze om de toets te sluiten kan bevestigen. 
    3
    Het blauwe open slotje verandert in een zwart gesloten slotje. De toets is nu gesloten voor alle leerlingen die aan deze toets toegewezen zijn. De leerlingen kunnen de toets niet meer openen en niet meer verder werken in de toets. De voortgang die leerlingen hebben gemaakt tot het moment van sluiten, wordt automatisch opgeslagen en meegerekend in het cijfer. 

    Toets sluiten via automatische instelling

    Bij het klaarzetten van de toets, kan je er voor kiezen om de toets te sluiten via een automatische instelling. Dit kan door toets te laten sluiten een bepaald aantal minuten nadat de toets is geopend, of door de toets op een bepaald tijdstip voor iedereen tegelijk te sluiten. Daarnaast is er nog een optie de leerlingen geen tijdlimiet te geven en daarmee de toets open te houden tot zij zelf inleveren

    In deze gevallen hoef je geen extra handeling meer te doen om de leerlingen toegang te ontnemen van de toets. Als de automatische instelling is ingegaan, kan het zijn dat je even de browser pagina moet vernieuwen om de nieuwe status te kunnen zien. 

    In het artikel Handleiding toets klaarzetten lees je hoe je deze automatische instelling instelt bij het klaarzetten van een toets. 

    Als docent ben jij altijd 'in control'. Het is daarom altijd mogelijk om de automatische instelling te overrulen en een toets eerder te sluiten dan in de automatische instelling is ingesteld. Om dit te doen, kan je één van bovenstaande stappenplannen volgen om de toets per leerling of per klas te sluiten. 

    Toets pauzeren en hervatten

    Het kan voorkomen dat je de toets voor leerlingen wilt pauzeren. Bijvoorbeeld als je de toets over twee aparte lesuren wilt verspreiden of wanneer een bepaalde leerling op een ander moment langer door mag werken. Dit kan je doen door de toets tijdelijk te sluiten en later weer te openen. 
    Het tijdelijk sluiten en heropenen van de toets gaat via dezelfde werkwijze zoals hierboven beschreven in Toets openen en Toets sluiten. Afhankelijk van de situatie kan je dit per leerling of per klas doen. 

    Let op: Wil je de toets nabespreken met de leerling? Wij raden aan om dit samen via jouw docentenomgeving te doen. Dit kan via de Individuele leerlingpagina of Toetsen. We werken eraan om een inzage-functie ook via de leerlingomgeving te implementeren.
    Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback