Test Jezelf schrijven

In dit artikel vind je informatie over het schrijven van eigen lesmateriaal. Hiervoor heb je een Spark Plus licentie nodig. 
Nieuwsgierig geworden naar Spark Plus? Neem dan contact op met support@studyflow.nl. We laten je graag alle mogelijkheden zien.

In dit artikel:

Test Jezelf

De Test Jezelf is een afsluitende hoofdstuktest met een diagnostisch karakter. Door het maken van een Test Jezelf krijgen leerlingen inzicht in hun kennis van een hoofdstuk. Zij weten daardoor welke onderdelen zij al goed beheersen en welke onderwerpen zij moeilijk vinden. De Test Jezelf maakt als 'speciale' paragraaf deel uit van een hoofdstuk. 

Leerlingen kunnen na het toewijzen op eigen initiatief een Test Jezelf maken. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze hiermee starten en kunnen de test zo vaak maken als ze zelf willen. Ook kunnen zij de test tussentijds pauzeren en later verder gaan. De gegeven antwoorden blijven behouden. Nadat leerlingen de Test Jezelf hebben nagekeken kunnen zij hun antwoorden en scores in blijven zien. 

Lees in het artikel Test Jezelf meer over wat deze inhoudt, hoe je de voortgang van een Test Jezelf kan inzien en hoe de test er voor de leerling uit ziet. 

Wanneer inzetten?

Door inzet van een Test Jezelf kunnen leerlingen inzicht krijgen in hun beheersing van het hoofdstuk. Probeer bijvoorbeeld eens een Test Jezelf in te zetten voorafgaand aan de start van een hoofdstuk, als diagnostische test, als extra oefening of juist om voor te bereiden op de echte toets.

Let op: Gezien de didactische eigenschappen van dit paragraaftype is de Test Jezelf niet geschikt als toetsmodule. Wil je een toets schrijven? Lees dan verder in het artikel Toetsen schrijven

Tips voor een goede Test Jezelf

  • Zorg dat de opgaven een herhaling zijn van de stof uit het hoofdstuk.
    Gebruik representatieve vragen uit het hele hoofdstuk en maak de vragen niet te makkelijk. Zorg ervoor dat de Test Jezelf een afspiegeling is van de belangrijkste conceptuele inzichten, onderwerpen en vaardigheden uit het hoofdstuk. Door een aantal vragen aan elk van deze inzichten te koppelen, blijft de Test Jezelf dicht bij de doelen van het hoofdstuk. 
  • Maak meerdere vraagvarianten. 
    Leerlingen kunnen de Test Jezelf zo vaak maken als ze willen. Als de opgave meerdere varianten bevat, krijgen de leerlingen steeds wisselende opgaven te zien als ze het nogmaals proberen. Zorg ervoor dat de vraagvarianten gelijk zijn in moeilijkheidsgraad. 
  • Maak de Test Jezelf niet te kort. 
    Naast een goede afspiegeling van het hoofdstuk, adviseren we om de Test Jezelf niet te kort te maken, zodat de test een eerlijke afspiegeling van de beheersing van de stof wordt. 

Handleiding Test Jezelf schrijven

Stap 1: Selecteer het juiste hoofdstuk

Ga via Lesmateriaal naar de collectie en selecteer het hoofdstuk waarvoor je de Test Jezelf wilt schrijven. Klik vervolgens op Test Jezelf.


Stap 2: Voeg een opdracht toe

Het toevoegen van een nieuwe opdracht kan op twee manieren:

  • Klik op het blok Opdracht of klik bovenin op het plus-icoon om een nieuwe opdracht te schrijven.
  • Klik op Bibliotheek om een bestaande opdracht uit een paragraaf in te voegen.

1
Geef eventueel een  titel of relatiecode voor de opdracht in (optioneel) om zelf later handig terug te vinden, of te omschrijven aan welk lesmateriaal deze opgave gerelateerd is. De leerling ziet deze velden niet. 
2

Kies het  opdrachttype
Alle standaard opdrachttypen zijn mogelijk om te gebruiken bij de Test Jezelf. Open vragen worden altijd door de leerling nagekeken. 

3
Schrijf de opdracht
De editor werkt zoals je gewend bent bij het schrijven van eigen lesmateriaal. Formuleer de vraag, vul het antwoordmodel in en geef eventueel een uitwerking van de opdracht aan de hand van de handleiding in het artikel Opdrachtblokken

4
Maak meerdere vraagvarianten (optioneel).
Voeg extra vraagvarianten toe zodat leerlingen de Test Jezelf steeds wisselende vragen krijgen wanneer zij de Test Jezelf meerdere keren maken. De vraagvarianten worden in willekeurige volgorde aan de leerling gegeven. 
Klik op het plus-icoon om een extra vraagvariant toe te voegen. Klik op het kopieer-icoon om de vraag te kopiëren. Door de gekopieerde vraag net iets aan te passen, kan je snel gelijksoortige vragen maken.
5
Opdracht opslaan
Vergeet niet om de opdracht op te slaan. Herhaal bovenstaande stappen om meer opdrachten toe te voegen. 
6
Controleer de opdracht in de  voorbeeldweergave
Wissel tussen de bewerkweergave en de voorbeeldweergave om te zien hoe de vraag er bij de leerling uit komt te zien. 

Opdracht wijzigen of verwijderen

Opdracht wijzigen

Heb je een opdracht geschreven, maar wil je deze achteraf wijzigen? Ga naar de opdracht door te klikken op het bolletje. Beweeg met de muis over de opdracht. Deze zal een blauwe omlijning krijgen. Klik in de opdracht of op het potlood-icoon om de opdracht te wijzigen. Je komt weer in de editor waar je de opdracht kan aanpassen. Sla de wijzigingen vervolgens weer op. 

Opdracht verplaatsen of verwijderen

Opgaven worden in een vaste volgorde aan de leerling weergegeven, maar zij mogen hiertussen zelf rond navigeren. Wil je toch de volgorde van de opdrachten veranderen? Sleep de opdracht naar een andere plek tussen de opdrachten door middel van de pijltjes boven de opdracht. 

Wil je een opdracht verwijderen uit de Test Jezelf? Klik dan op het prullenbakje onder de opdracht. De opdracht inclusief de bijbehorende vraagvarianten wordt verwijderd. 

Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback