Snelle Route schrijven

In dit artikel vind je informatie over het schrijven van eigen lesmateriaal. Hiervoor heb je een Spark Plus licentie nodig. 
Nieuwsgierig geworden naar Spark Plus? Neem dan contact op met support@studyflow.nl. We laten je graag alle mogelijkheden zien.

In dit artikel:

Snelle Route

De Snelle Route is een paragraaftype waarmee leerlingen kunnen testen of zij de stof uit het hoofdstuk al beheersen en daarmee een hoofdstuk versneld kunnen afronden. Leerlingen kunnen de Snelle Route maken voordat ze aan een hoofdstuk beginnen. Zij krijgen één kans om deze test te maken. Bij het behalen van de Snelle Route worden alle paragrafen in het hoofdstuk vrijgesteld. 
Door de inzet van de Snelle Route kunnen leerlingen op hun eigen niveau/tempo werken en creëer je lessen op maat. 

Lees in het artikel Snelle Route meer over wat de Snelle Route inhoudt, hoe je de voortgang van een Snelle Route kan inzien en hoe de test er voor de leerling uit ziet. 

Wanneer inzetten?

Een Snelle Route kan je als test inzetten om de leerdoelen, vaardigheden en conceptuele onderwerpen van het hoofdstuk te testen. Het schrijven van een Snelle Route is het best geschikt wanneer het hoofdstuk veel herhaalvragen of vergelijkbare stof bevat, zoals in levelblokken.

Let op: Gezien de didactische eigenschappen van dit paragraaftype is de Snelle Route  niet geschikt als toetsmodule. Wil je een toets schrijven? Lees dan verder in het artikel Toetsen schrijven

Tips voor een goede Snelle Route

  • Zorg dat de opgaven een herhaling zijn van de stof uit het hoofdstuk.
    Gebruik representatieve vragen uit het hele hoofdstuk en maak de vragen niet te makkelijk. Zorg ervoor dat de Snelle Route een afspiegeling is van de belangrijkste conceptuele inzichten, onderwerpen en vaardigheden uit het hoofdstuk. Door een aantal vragen aan elk van deze inzichten te koppelen, blijft de Snelle Route dicht bij de doelen van het hoofdstuk. 
  • Maak meerdere vraagvarianten. 
    We raden aan om per opgave meerdere varianten te maken, om de kans op vals spelen en afkijken te verkleinen. De leerling krijgt dan bij elke opdracht willekeurig één van de vraagvarianten. Zorg ervoor dat de varianten equivalent zijn in zowel wat ze toetsen als de moeilijkheidsgraad van de opgave.
  • Maak de Snelle Route niet te kort. 
    Naast een goede afspiegeling van het hoofdstuk, adviseren we om de Snelle Route niet te kort te maken, zodat de kans op toevallig goed scoren minimaal is en de test een eerlijke afspiegeling van de beheersing van de stof wordt. Je kan ook het aantal levens (fouten die leerlingen mogen maken) afstemmen op de lengte van de test. 

Handleiding Snelle Route schrijven

Stap 1: Selecteer het juiste hoofdstuk

Ga via  Lesmateriaal naar de collectie en selecteer het hoofdstuk waarvoor je de Snelle Route wilt schrijven. Klik vervolgens op Snelle Route.

Stap 2: Voeg een opdracht toe

Het toevoegen van een nieuwe opdracht kan op twee manieren:

  • Klik op het blok Opdracht of klik bovenin op het plus-icoon om een nieuwe opdracht te schrijven.
  • Klik op Bibliotheek om een bestaande opdracht uit een paragraaf in te voegen.

1
Geef eventueel een  titel of relatiecode voor de opdracht in (optioneel) om zelf later handig terug te vinden, of te omschrijven aan welk lesmateriaal deze opgave gerelateerd is. De leerling ziet deze velden niet. 
2

Kies het opdrachttype
Binnen de Snelle Route kan je alleen gebruik maken van de standaard gesloten opdrachttypen, omdat deze automatisch nagekeken worden. Het invoeren van deze opdrachten, gebeurt op dezelfde wijze als losse opdrachten. Zie hiervoor de handleiding Opdrachtblokken.

3
Schrijf de opdracht
De editor werkt zoals je gewend bent bij het schrijven van eigen lesmateriaal. Formuleer de vraag, vul het antwoordmodel in en geef eventueel een uitwerking van de opdracht aan de hand van de handleiding in het artikel Opdrachtblokken

4
Maak meerdere vraagvarianten (optioneel).
Door meerdere vraagvarianten toe te voegen, maak je de Snelle Route minder gevoelig voor afkijken. De vraagvarianten worden willekeurig aan de leerling gegeven. 
Klik op het plus-icoon om een extra vraagvariant toe te voegen. Klik op het kopieer-icoon om de vraag te kopiëren. Door de gekopieerde vraag net iets aan te passen, kan je snel gelijksoortige vragen maken.
5
Opdracht opslaan
Vergeet niet om de opdracht op te slaan. Herhaal bovenstaande stappen om meer opdrachten toe te voegen. 
6
Stel het aantal levens in
Stel tot slot boven in het scherm het aantal levens in. Het aantal levens zijn het aantal fouten dat de leerlingen mogen maken, totdat zij game over zijn. Wanneer de levens op zijn, moet de leerling het hoofdstuk alsnog afronden door via de normale weg alle paragrafen uit het hoofdstuk maken. 
7
Controleer de opdracht in de  voorbeeldweergave
Wissel tussen de bewerkweergave en de voorbeeldweergave om te zien hoe de Snelle Route er bij de leerling uit komt te zien. Het aantal levens wordt weergegeven in hartjes. 

Opdracht wijzigen

Heb je een opdracht geschreven, maar wil je deze achteraf wijzigen? Ga naar de opdracht door te klikken op het bolletje. Beweeg met de muis over de opdracht. Deze zal een blauwe omlijning krijgen. Klik in de opdracht of op het potlood-icoon om de opdracht te wijzigen. Je komt weer in de editor waar je de opdracht kan aanpassen. Sla de wijzigingen vervolgens weer op. 

Opdracht verplaatsen of verwijderen

Opgaven worden in een vaste volgorde aan de leerling gegeven. Het is dus van belang dat de opbouw klopt. Wil je toch de volgorde van de opdrachten veranderen? Sleep de opdracht naar een andere plek tussen de opdrachten door middel van de pijltjes boven de opdracht. 

Wil je een opdracht verwijderen uit de Snelle Route? Klik dan op het prullenbakje onder de opdracht. De opdracht inclusief de bijbehorende vraagvarianten worden verwijderd. 

Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback