Kenniskaart

In dit artikel:

De kenniskaart

Als docent kan je in de voortgangstabel de voortgang van je leerlingen monitoren. De leerlingen hebben de kenniskaart waarin zij in één oogopslag zien wat hun voortgang is in de hoofdstukken. Zij zien welke hoofdstukken zij al hebben afgerond, waar zij een struikelblok hebben en waar zij nog mee bezig zijn. Zo weten zij direct waar ze verder kunnen gaan met oefenen. Elke collectie heeft een eigen kenniskaart. 


Voortgang in hoofdstukken

De kenniskaart is opgebouwd uit blokken. Elk blok staat voor een hoofdstuk. Leerlingen zien alleen de hoofdstukken die zij toegewezen hebben gekregen. De kenniskaart geeft leerlingen een doel om naar toe te werken. Door een uitgestippeld pad te volgen, met tussenliggende subdoelen en concrete handelingen, werken zij zichtbaar aan vooruitgang.

De voortgangsbalk en de icoontjes in de hoofdstukblokken geven de status van het hoofdstuk weer. 

Voortgangsbalk

Met de voortgangsbalk in de hoofdstuk blokken kan de status van het hoofdstuk worden afgelezen:

Een witte voortgangsbalk betekent dat het hoofdstuk is toegewezen aan de leerling, maar dat de leerling nog niet in het hoofdstuk is begonnen.
Een voortgangsbalk waarbij een gedeelte van de balk grijs is gekleurd, betekent dat de leerling nog bezig is in één of meerdere paragrafen. Heeft de leerling al een paragraaf afgerond? Dan kleurt een deel van de voortgangsbalk groen.
Een geheel groene voortgangsbalk betekent dat de leerling het hoofdstuk heeft afgerond.

Bijzonderheden in het hoofdstuk

De hoofdstukken in de kenniskaart kunnen naast de gekleurde voortgangsbalk ook één of meerdere icoontjes hebben.

Het groene fast forward-icoon geeft aan dat er voor dit hoofdstuk een vrijstelling is behaald. Dat gebeurt doordat de docent een vrijstelling aan de leerling heeft toegewezen. Bij het behalen van een vrijstelling, kleurt de voortgangsbalk tevens groen in. Leerlingen kunnen alsnog in de paragrafen rondkijken of werken. 
Als een leerling zelf een Snelle Route heeft behaald, is dit icoon zichtbaar en is de voortgangsbalk groen ingekleurd. Na een vrijstelling middels de Snelle Route kunnen leerlingen nog steeds in de paragrafen werken, ook al hebben ze het hoofdstuk nu versneld afgerond.
Dit icoon geeft aan dat de leerling de Test Jezelf van het hoofdstuk heeft gemaakt. 

Het oranje uitroepteken verschijnt als de leerling in het hoofdstuk een struikelblok ervaart. Dit gebeurt wanneer de leerling drie keer op rij een opgave fout heeft beantwoord. Zodra de leerling een nieuwe vraag goed beantwoord verdwijnt het struikelblok icoon.
Zodra het krul-icoon zichtbaar is, heeft de leerling op dit moment iets handmatig na te kijken in één van de paragrafen. 

Voortgang in paragrafen

De leerling ziet alleen de paragrafen die aan hem/haar zijn toegewezen. De verschillende kleuren en icoontjes geven de status aan van de paragraaf. 

Een wit bolletje geeft aan dat de paragraaf is toegewezen, maar de leerling heeft nog geen opgaven in deze paragraaf gemaakt. 
Een grijs bolletje achter een paragraaf, betekent dat de leerling bezig is in de paragraaf. De leerling heeft één of meerdere opgaven gemaakt, maar heeft de paragraaf nog niet volledig afgerond.
Een oranje bolletje met daarin een wit uitroepteken, betekent dat de leerling op dit moment in deze paragraaf een struikelblok ervaart. Een struikelblok ontstaat wanneer de leerling drie of meer opgaven achter elkaar fout heeft beantwoord. 
In een aantal onderdelen van Studyflow-Taal of wanneer je in Spark Plus je eigen lesmateriaal hebt geschreven, kunnen opgaven handmatig nagekeken moeten worden. Zodra de leerling één van deze opgaven heeft gemaakt in een paragraaf, verschijnt het icoon met het krulletje. Aan de hand van de kleur kan de leerling zien of de opgave door de leerling (blauw) of door de docent (grijs) nagekeken moet worden. De status verdwijnt zodra de opgave een score heeft gekregen. 
Paragrafen die een vrijstelling hebben, herken je aan het groene bolletje met daarin een wit fast-forward icoon. Leerlingen kunnen vrijstellingen halen wanneer je als docent bepaalde paragrafen of hoofdstukken vrijstelt (eventueel naar aanleiding van een instaptoets). Paragrafen met dit icoon zijn voor de leerling nog wel beschikbaar, maar zijn niet meer verplicht om het hoofdstuk af te kunnen ronden

Als alle opgaven in de paragraaf afgerond zijn, krijgt de paragraaf in de kenniskaart en menubalk automatisch het groene vinkje en de voortgangsbalk kleurt helemaal groen. Mocht er weer in gewerkt worden of zet je als docent opnieuw materiaal klaar (resetten), dan kan deze status vanzelfsprekend weer veranderen. 
Dit zwarte icoon is alleen zichtbaar in de Test Jezelf-paragrafen en geeft aan dat de leerling de Test Jezelf heeft gemaakt. Het percentage geeft de score aan. De leerling kan deze paragraaf openen en de opgaven en gegeven antwoorden op elk moment inzien. Wilt de leerling de Test Jezelf nogmaals maken? De leerling kan dit zelf door de vorige antwoorden te 'resetten' of als docent kan je het materiaal opnieuw klaarzetten van de paragraaf. 

Gaming

De Studyflow methoden hebben elk een eigen spelkarakter. Door te oefenen in het programma kunnen leerlingen sterren en muntjes verdienen waarmee zij hun eigen spelkarakter kunnen personaliseren. Hoe meer zij oefenen, hoe meer nieuwe opties beschikbaar komen.
Wanneer leerlingen hun vis of vogel openen met de knop rechtsboven in de kenniskaart, zien zij hoeveel sterren en muntjes zij al verdient hebben. In het klasoverzicht zien zij welke voortgang hun klasgenoten hebben gemaakt.

Wil je meer weten over de spelkarakters? Lees dan verder in het artikel Gaming en het spelkarakter

Was dit artikel nuttig? Bedankt voor je feedback Er is een probleem opgetreden bij het versturen van je feedback